KLADD

Jag ska skriva om Sveriges moderna historia i min blogg, enligt historiauppgiften. Det här är en KLADD och inte i närheten av klar. Jag har redan börjat skriva in den här (skrev här direkt itället för i andra dokument och på papper och blabla) så jag publicerar den så länge. Vågar inte lämna den iutkast ifall det skulle raderas. Puss.

"Den svenska moderniseringen" är ett begrepp som berättar om tiden efter kriget, då Sverige kom till sitt välfärd och stod starkt. Under denna "efter krig"-tiden blev cSverige sakta men säkert mer jämlikt och jämställt, både för kvinnorna och mellan samhäll och bostadslivet. Under de sista åren under fyrtiotalet så höjdes folkpensionerna, det infördes fria skolmåltider för alla barm och en allmän sjukförsäkring blev obligatirisk eftersom att pengarna inte längre behövde läggas ned på militära utgifer.
Under femtiotalet växte industrins produktion på arbetsmarknaden, och för att behålla det välståndet Sverige fått så rekryterades arbetskraft från Finland, Tyskland, Italien, Grekland och Jugoslavien. Det kom att kallas den första invandringen.
Under detta årtionde bildade Bondeförbundet -med Gunnar Hedlund i toppen- och Socialdemokraterna en koalitionsregering, vilket gav en stor majoritet i riksdagen och förhindrade att en borglig trepartiregering bildades. Genom denna koalition fick även Hedlund inflytande över sin fråga som han brann för, jordbruket, som stod inför radikala förändringar.
Sverige var även mycket aktivt i FN under denna tid, då även den svenske politikern Dag Hammarsköljd var FN:s generalsekreterare.

Inte förrän nu på sextiotalet vart det obligatoriskt med skolgång. Nioåringar, oavsett kön eller socialgrupp, fick obligatorisk tillhörighet till grundskolan -oavsett om man senare skulle läsa vidare eller ej.
Nu vart det även mer populärt att kvinnorna lämnade hemmen för att arbetslivet -som ofta skedde på deltid- men blev då oftast tilldelade de arbeten som var i vård och omsorg, likt hur de arbetade i hemmen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0